Biraz bekleteceğiz...Bilgilerini kontrol ediyoruz.
icon_player_arrow_down

Radyo dinlemek için
ADBLOCK
eklentisini kapatıp sayfayı yenilemen gerekiyor.

TAMAM
icon_player_favorite ŞARKIYI FAVORİLERİNE EKLEMEK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAP.
icon_player_volume icon_player_mute

saniye sonra kapanacak.

CANLI RADYO

DELİKLERİN SIRRI ÇÖZÜLDÜ!

Yoksa siz hala fare hikayelerine mi inanıyordunuz?



Delikli İsviçre peynirlerinin sırrı çözüldü!

Son yıllarda git gide küçülen bu efsane peynir delikleri bilim insanlarını da meraklandırmıştı. İsviçreli bir tarım enstitüsü, çok küçük saman partiküllerinin Emmental ve Appenzell gibi ünlü peynirlerin içindeki deliklerden sorumlu olduğunu ortaya çıkardı.

Sütün peynire dönüşmesi sırasında, bu mikroskobik boyutlardaki partiküller geleneksel delikli peynirlerdeki o boşlukların oluşmasını sağlıyor. Enstitü, ahırlardaki eski süt sağım yöntemlerinden tamamen makinelere geçilmesinin, son 15 yılda bu deliklerin kaybolmasına neden olduğunu açıkladı. Çünkü bu sistemlerle artık daha temiz süt elde edilmeye başlandı.



Yaptıkları bir dizi testte bilim insanları, sütün içine belirli miktarlarda saman tozu ekleyerek peynirlerdeki delik sayısının nasıl değiştiğini gözlemledi.

Enstitüye göre, peynirlerdeki bu deliklere duyulan merak 1917 yılına kadar dayanıyor. Amerikan William Clark'ın 1917'de bir İsviçre peyniri olan Emmental üzerine yazdığı inceleme, deliklerin bakterilerin çıkardığı karbondioksit tarafından oluştuğunu iddia ediyor.

Benzer Haberler

icon_close
icon_close
Karnaval.com'u hangi dilde görmeyi istersin?
Hangi ülkenin eğlence ve yaşam haberlerini takip etmeyi tercih edersin?